Kaptan Cahit Yalçın- IMO ve AB Baş Danışmanı ve Baş Denetçisi
Eğitmenimiz Cahit Yalçın'ın profili için lütfen tıklayınız
TMGD eğitimcimiz Kaptan Cahit Yalçın, taşımacılık sektöründe 30 yılı aşkın tecrübeye sahiptir ve uluslararası kariyeri ile tanınmaktadır. Tehlikeli maddelerin karayolu (ADR) denizyolu (IMDG Kod) ve demiryolu (RID) ile taşınmasında TMGD eğitmenliği yetkisine sahiptir. Tehlikeli madde taşımacılığı konularında Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve Avrupa Birliği’nde 5 yıldan beri baş danışmanlık ve baş denetmenlik yapan tek Türk vatandaşıdır.
IMO’nun Uzmanlarını ve Baş Denetmenlerini Eğiten Türk
Kaptan Cahit Yalçın, son olarak 26-30 Ekim 2015 tarihleri arasında Londra’da IMO’nun genel merkezinde yapılan IMSAS baş denetmen yetiştirme eğitiminde eğitimci ve IMO danışmanı olarak görev yaptı. Uluslararası Denizcilik Örgütü, 2006 yılında gönüllülük esasına göre başlattığı “Üye Devlet Denetim Programı”nı (IMSAS) 2016 yılı başından itibaren zorunlu olarak devam ettirecek.
Program kapsamında üye Devletlerin denetlenme sıraları belirlendi. 2016 yılında denetlenecek 25 üye ülkenin denetim ekipleri oluşturuldu. Ancak IMO yetkilileri baş denetmen açığı sebebi ile yeni baş denetmenler yetiştirme ihtiyacını belirledi ve bu kapsamda 26-30 Ekim 2015 tarihleri arasında IMO genel merkezinde çeşitli ülkelerden seçilen 16 baş denetmen adayı ve IMO Üye Devlet Denetim bölümünden 5 uzmanın katıldığı 1 haftalık yoğun bir eğitim düzenlendi.
İlk defa düzenlenen bu eğitimi IMO’nun en tecrübeli IMSAS baş denetmenlerinden Kaptan Cahit Yalçın ve İngiliz Richard Reese birlikte verdiler. IMSAS kapsamında her bir üye devletin uluslararası emniyet ve çevre kirliliğini önleme kurallarını uygulama konusundaki etkinliği denetleniyor.
IMO denetimi 10 gün sürüyor ve 3 kişilik bir denetim ekibi tarafından üye Devletin IMO kurallarının etkili şekilde uygulanması ile ilgili stratejisine, performans arttırma ve değerlendirme sistemlerine, kurumlar arası koordinasyonun nasıl sağlandığına, ulusal mevzuatın yeterliğine, uygulamalara, cezaların etkili olup olmadığına, gemi denetimlerine, yetkilendirilmiş kuruluşlar ile ilişkilere, kaza incelemelerine, uzman eğitimleri konularına ve diğer birçok Bayrak, kıyı ve liman Devleti görevlerine bakılıyor. Ülkelerin bu denetimdeki performansı uluslar arası denizcilik çevreleri tarafından büyük dikkatle takip ediliyor. 2006 yılından beri IMO baş denetmeni ve baş danışmanı olan Kaptan Cahit Yalçın Türkiye’nin Eylül 2013 ayında büyük başarı ile eksiksiz geçirdiği gönüllü IMO denetimine hazırlık aşamalarında da 2 yıl süre ile baş ulusal koordinatör ve ulusal iletişim noktası olarak görev yapmıştı.